Nybörjarguide

För dig som ännu inte testat en spikmatta eller som tänkte ge spikmattan en chans till – här kommer en nybörjarguide! Jag går igenom vad du bör tänka på och hur du ska använda din spikmatta för bästa effekt.

Först av allt, tänk på att plastpiggarna i vassa så var försiktig när du handskas med mattan så att du inte råkar riva med den i ömtåliga kläder. För det andra, var försiktig när du lägger dig på mattan, sätt inte händerna på piggarna till exempel. Tänk också på att spikmattor inte är lämpligt för alla. Man brukar avråda gravida, individer som äter blodförtunnande medel och de med allvarliga hudproblem från att använda spikmattor. Är du osäker på om du kan använda spikmattan eller inte bör du fråga en läkare.

Första gångerna du använder mattan bör du bara ligga ungefär 15 minuter, sen kan du steg för steg öka tiden upp till maxnivån som tillverkaren av din spikmatta rekommenderar.

Ont, det gör ont! Ja det gör ont, en stund, men sen går det över. Det gäller att härda ut den där första smärtupplevelsen för att få effekt. Efter ett tag kommer du märka att det inte alls gör lika ont, att du blir varm och ifall du har spänningar kan du känna hur det trycker på problemområdet.

Om du tycker det gör alldeles för ont för att ligga kvar så kan du testa att istället lägga någon tunn textil emellan huden och spikarna. När du vant dig vid smärtan kan du sen prova igen utan textil emellan. Är du mycket smärtkänslig kanske en mildare spikmatta är något för dig, Shatki marknadsför en variant som de kallar för light.

Lyssna gärna på någon avslappnande musik eller ljudbok medan du ligger på mattan, det kan hjälpa för att ta bort fokuset från smärtan eller hjälpa till i avslappningsprocessen.

När du är klar bör du resa dig upp långsamt och undvika hastiga rörelser. Ta det gärna stegvis eller ligg och vila en liten stund utan spikmattan innan du reser på dig.

Tänk på att du kan använda din spikmatta till fler områden än bara ryggen. Testa dig fram!’

Se också till att hålla spikmattan fräsch, tvätta den då och då enligt anvisningarna från tillverkaren. Låna inte ut din matta till andra och låna inte heller andras mattor av hygieniska skäl.

Här kommer ett klipp med avslappnande musik du kan lyssna på medan du stressar ner på spikmattan: