Olika ställningar på spikmattan

I mitt förra inlägg tipsade jag om att man kan testa olika ställningar på spikmattan. Oftast tänker man ju att man ska ligga ned på den på rygg, men den kan alltså användas till mer än så. Testa dig fram och se vad som känns bra för dig.

Fötter: Du kan stå på spikmattan och därmed ge fötterna en behandlingsomgång. Efter en lång dag på jobbet brukar det vara skönt att ställa sig på mattan. Det är som om cirkulationen kommer igång ordentligt i fötterna då. Man behöver inte stå upp med hela vikten om man inte vill, man kan testa att sitta ner och samtidigt vila fötterna på mattan om det passar bättre.

Rygg: Ligg på rygg men experimentera med hur du har benen. Du kan exempelvis ligga med böjda ben, eller dra upp benen mot magen och hålla om dem med armarna.

Mage: Testa att ligg på magen, även här kan du experimentera med benen beroende på vad som känns bra.

Benen: Genom att sitta på mattan kan du behandla baksidan av benen. Vill du istället behandla framsidan så lägger du dig på mage med mattan under låren.

Nacke: Lägg en kudde under mattan eller rulla ihop den och lägg den under nacken.

Ovan nämnda behandlingsområden är bara exempel på vad du kan använda spikmattan till och hur du kan göra. Ansikte, höfter och huvud är fler exempel som kan behandlas.

Själv tycker jag det är himla skönt att lägga ansiktet mot mattan, först ena halvan och sen den andra. Brukar ha mycket spänningar i käkarna och för mig fungerar det väldigt avslappnande att lägga kinden mot mattan. Men om du provar så var försiktig. I början kan det vara bra att lägga någon typ av tyg över mattan så att inte piggarna blir för vassa och smärtan för stor. Efter ett tag kan man ta bort tyget. Jag rekommenderar dock inte ansiktsbehandling om du ska gå ut efteråt eftersom det blir små märken av piggarna som kan sitta kvar ett tag, i alla fall för mig!

Nu kom jag på ett annat område som är superkänsligt, öronen! Så om du lägger kinden på mattan kom ihåg att lägga något under öronen, de är jättekänsliga har jag erfarit.

En sak jag har sett när jag kollat på lite bilder på nätet, det är att vissa husdjur verkar gilla att vila på spikmattor. Har sett flera hundar och katter som sover på spikmattor helt frivilligt. Är det någon som vet om det är skadligt eller om det funkar bra för djuren? Har läst att de inte gillar att gå på dem, och det kan jag ju förstå!

Har också sett att en del behandlar rumpa och rygg på hästar med spikmattor. Intressant tycker jag, men inget jag har någon kunskap om alls. Men jag tror det är bra att vara försiktig ifall man har djur med ömtålig hud eftersom spikarna kanske kan skada djuret då.