Spikmatta och stress

Stress minskar av spikmatta

I mitt första inlägg inledde jag med att berätta om att spikmattan blev årets julklapp 2009. Jag tycker man skulle kunna säga att det också blev början på eran med lite mer hälsosamma julklappar. 2011 blev matkassen årets julklapp, 2013 utsågs råsaftcentrifugen till årets julklapp och 2014 fick aktivitetsarmbandet den prestigefulla utmärkelsen. Dessförinnan har det varit mest nöjes- och teknikpresenter som har korats till årets julklappar.

Jag tolkar detta som att vi blir mer och mer hälsomedvetna och försöker leva mer sunt, det är i alla fall min amatörmässiga analys. Sen kanske det inte fungerar i alla lägen, men vi är mer medvetna och inriktade på att leva hälsosamt.

Spikmattan är visserligen ingen hälsokur på det sättet att vi får i oss viktiga ämnen eller tränar muskler och kondition. Men den är viktig för hälsan på så sätt att den hjälper till mot smärta, värk och stress. Sådana saker som påverkar vårt välbefinnande och hälsa negativt. Att kunna få hjälp av spikmattan med att varva ner efter en hektisk dag är värdefullt. Vi mår inte bra av långvarig stress eller att gå runt med smärta.

Människan är konstruerad för att klara korta stresspåslag som sen går ner. I dag känner sig många stressade under långa perioder, det är inte bra för hälsan. I mitt jobb som konditor är stress oundvikligt. Bakverken måste hinna klart i tid och det är många saker på gång samtidigt att hålla reda på. När man slutar för dagen kan det vara svårt att varva ner och hitta viloläget. Då brukar jag ta fram min spikmatta. Efter ett tag blir jag alldeles avslappnad och somnar till en stund. När jag vaknar känner jag mig pigg och alert igen, men fortfarande avslappnad.

Spikmattan har också varit en räddning flera gånger när jag har haft svårt att sova. Redan efter ca 20 minuter på spikmattan slumrar jag till. Sen när jag vaknar rullar jag av mattan och fortsätter sova. Man ska egentligen inte sova på spikmattan utan följa tillverkarens instruktioner på hur länge man kan ligga om man vill vara på den säkra sidan. Men eftersom jag somnar efter cirka 20 minuter och vaknar efter cirka 20 minuter igen så är jag inte orolig att jag ligger för länge på mattan.

Eftersom vi mår dåligt av långvarig stress är det viktigt att vi också gör något åt det som stressar oss. Ibland finns inget att göra utan man måste försöka hantera läget som det är, men ofta kan vi själva påverka stressnivån i rätt riktning genom att agera på det som är fel. Det kan handla om alltifrån att dra ner på antalet fritidsaktiviteter till att bli bättre på att planera.

Ekonomi är en stor källa till stress för många människor tyvärr. Ekonomiska problem är inget man ska sopa under mattan utan ta tag i. På nätet finns många sätt att få hjälp och råd om man har frågor, på alltomspara finns spartips och mycket mer. Det är en webbsida om privatekonomi där du kan läsa om ekonominyheter, försäkringar, lån, avtal, sparande och en hel del annat. Genom att ta tag i de stressfaktorer som du kan påverka så kommer du förhoppningsvis må bättre, oavsett om det gäller ekonomi eller något annat.

Om stressbördan lättar betydligt kanske du inte längre behöver spikmattan för att slappna av, eller så kanske du inte kommer behöva använda den lika ofta.