Avslappning

Tips på avslappningOm du har svårt att slappna av när du ligger på spikmattan kan det hjälpa att lyssna på något. Själv har jag svårt att bara ligga ner och göra ingenting och blir stressad av alla tankar som dyker upp i huvudet när jag bara ligger där. Att lyssna på något hjälper mig i avslappningsprocessen samtidigt som jag kan kombinera två saker jag vill göra: Att ligga på spikmattan och lyssna på en bra bok eller dokumentär.

Ibland känns det ju som att tiden springer iväg och att man inte hinner med hälften av allt man vill göra. Eftersom man kan kombinera spikmattan med lyssnande så hinner man ju med två saker samtidigt tänker jag, och då blir man också mindre stressad.

Om man vill ha ren avslappning kan avslappnande/lugn musik hjälpa, jag tipsade om ett youtubeklipp med lugn musik i det här inlägget ifall du tycker det låter intressant med lugn musik.

Avslappningsövningar på skiva är ett annat alternativ. Avslappningsskivor med speciella andningsövningar tycker jag är mycket effektivt.

Jag personligen föredrar att dock att lyssna på något mer informativt som en dokumentär eller en ljudbok. Då känner jag att jag kombinerar två saker jag vill göra samtidigt och blir mindre stressad. Ibland sätter jag på något tv-program som man kan lyssna på, men annars kan jag rekommendera Sveriges Radio. Där finns mängder med program att lyssna på, alltifrån dokumentärer till humorprogram och debattprogram.

P3 dokumentär har massor av intressanta program att ta del av till exempel. Ett program jag fastnat för ganska nyligen är medierna i p1, där diskuteras hur media hanterat olika händelser och om de har begått några fel eller lyckats bevaka något på ett bra sätt. Mycket intressant tycker jag nu när vi lever i en tid där många misstror de etablerade medierna.

Vill du lyssna på en ljudbok så finns det gratis ljudböcker att lyssna på på nätet och hittar du inget där så kan du låna via ditt biblioteks webbsida. På youtube kan du också hitta intressanta saker att lyssna på om du vet på ett ungefär vad du vill höra.

Ett annat tips är att göra en egen låtlista på spotify just för ändamålet. Då kan du fylla listan med musik du själv uppskattar men som samtidigt är lugnande. Jag tror till och med det finns färdiga låtlistor på spotify som andra användare gjort och som du kan ta del av om du letar lite.

Detta är mina bästa tips på vad man kan lyssna på under tiden man ligger på spikmattan, man kan ju inte göra så mycket annat medan man ligger där och försöker slappna av. Ibland kan det också vara skönt att bara ligga och filosofera, men om det är svårt att komma ner i varv brukar något att lyssna på göra susen. Vill man inte störa andra i hemmet kan man alltid använda hörlurar.