Olika typer av spikmatta

Olika spikmattorDet finns flera olika typer spikmattor som kan användas för avslappning och det som skiljer dem åt är framförallt piggarnas utformning. Detta för att du ska kunna få en mjuk, medel eller tuff behandling. De spikmattor du förmodligen kan ha kommit i kontakt med är Shakti spikmatta, Rysk spikmatta och Svensk spikmatta.

Shakti- och Rysk spikmatta påminner om varandra, men spikarna sitter något längre isär på den ryska. Det gör att den är lite tuffare eftersom det blir färre spikar som trycket ska fördelas på. Dessutom är den uppblåsbar, så att trycket kan regleras. Den finns i både uppblåsbar plast och väv.

Shakti är en madrass som formar sig efter underlaget och den finns i olika varianter, beroende på hur tuff behandling du vill ha. Det vill säga med fler eller färre spikar. Den tillverkas i Indien och är en polyetenmadrass med bomullsöverdrag och piggar.

Den Svenska spikmattan har utvecklats av Susanna Lindelöw. Den finns i tre olika varianter och spikhöjden är 15 mm med trubbiga piggar. Combi har en hård och en mjuk del för variation av effekten, Flex är mjuk och används till avslappning, Classic är hård för dig som vill ha en kraftigare behandling. Materialet är återvunnen TPE-plast.

Jag vill även nämna Yantramattan som kan vara lämplig att börja med då den innehåller hela 8820 akupressurpunkter i sin minsta storlek och är lämplig för dig som vill stressa av och behöver bättre sömn.

När du väl har vant dig vid en spikmatta kan det vara lämpligt att övergå till en tuffare modell för ännu bättre resultat. Trots att det inte finns fullständig forskning som stöder spikmattans effekter, så kan man inte bortse från att den är prisad av många utövare världen över. Så oavsett om den ger en placebo-effekt eller inte kan det vara värt att testa. Men tänk på att du som är gravid eller tar blodförtunnande medicin inte bör använda spikmattan.

Spikmattor finns i en mängd olika modeller, så du kan lätt skaffa dig en spikmatta som passar dina behov utefter hur du bor. Om du bor i en liten etta, eller i ett stort hus. Många är lätta att stuva undan, så det brukar inte vara några större problem.

Personligen ska jag nu flytta till ett större boende och ska därför kunnat inreda ett helt rum som avslappningsrum, där spikmatten kommer att få en central del. Även eteriska oljor och andra saker som kan användas under avslappning kommer att få sin väl valda plats. Måste ju säga att hela flyttprocessen har varit besvärlig med bolån och avtal hit och dit. Hittade en sajt om bolån som hjälpte mig lite i denna djungeln. Men det ska bli himla skönt att få slappna av efter denna process och inviga mitt egna lilla rum.