Vad hjälper spikmatta mot

Spikmatta är bra för en mängd saker! I ett tidigare inlägg tog gästbloggerskan Annika upp en del av dessa. Hon upplevde att spänningarna försvann och att hon blev gladare. Faktum är att det är just sådana symtom som hon spikmattan kan hjälpa mot. Spikarna trycker på akupressurpunkter som hjälper till att lösa spänningar och ge djup avkoppling. Den mjukar upp stela muskler och frigör hormoner i kroppen, så kallade endorfiner som ger en känsla av lyckorus.

Spikmatta är bra vid exempelvis:

Depression
Stress och spändhet
Reumatism
Huvudvärk
Sömnsvårigheter
Fibromyalgi

Spikmattan sänker även blodtrycket, vilket gör att den är bra för personer med högt blodtryck. Den kan även hjälpa mot en del smärtor i kroppen, exempelvis värk och reumatism. Endorfinerna är nämligen kroppens eget hormon för smärtlindring, vilket gör att smärta och spänningar kan släppas när dessa frigörs. Blodcirkulationen ökar i kroppen när man använder spikmatta och ämnesomsättningen ökar. Däremot kan du bli något öm eller få huvudvärk när du börjar använda den, men detta ska försvinna när kroppen vänjer sig vid spikmattan. Eventuellt kan du även uppleva viss yrsel eller ett rus efter ett pass.

I Indien har spikmatta under många år använts av yogautövare, för att stärka kropp och sinne. Många förknippar den nog med fakirer som lägger sig på spikar utan att skadas. Det handlar om att fördela trycket över spikarna på ett sätt som gör att den hjälper mot smärta istället för att tillföra smärta. Ju fler spikar desto bättre fördelas trycket. Det finns nämligen olika spikmattor som ger olika typer av behandling, samt mindre varianter som är lätta att resa med eller för specifika kroppsdelar. Vad man föredrar får man prova sig fram till, men ett tips är att börja med en spikmatta med många piggar för att vänja sig vid den och hur den ska användas.