Frågor och svar

Här besvarar jag några av de vanligaste frågorna och funderingarna jag brukar få när jag pratar med människor om spikmattor.

Fråga: Är det riktiga spikar i mattan?
Svar: Det beror på vad för spikmatta man köper. De vanligaste och mest populära mattorna i Sverige är gjorda i plastmaterial.

Fråga: Hur långa är spikarna?
Svar: Även detta varierar mellan spikmattor, men normalt mellan några millimeter till en och en halvcentimeter långa.

Fråga: Finns det olika spikmattor?
Svar: Ja, det finns flera olika varianter av spikmattor och spikprodukter. En av de vanligaste är den så kallade Shaktimattan, de med runda plastplattor med piggar på.

Fråga: Kan alla använda spikmattor?
Svar: Nej, alla bör inte använda spikmattor. Läs därför alltid instruktionerna på spikmattan innan du använder den. Gravida, de som äter blodförtunnande medicin och personer som har hudproblem bör till exempel inte använda spikmattor.

Fråga: Hur många spikar finns på spikmattan?
Svar: Återigen är svaret att detta beror på vilken spikmatta man köper. Det varierar mellan några hundra upp till flera tusen spikar.

Fråga: Kan jag dela spikmatta med andra?
Svar: Av hygieniska skäl tycker jag inte att man ska använda samma spikmatta som andra personer. Detta är också anledningen till att man inte kan prova spikmattor och sen lämna tillbaka dem i affären.

Fråga: Kan man må dåligt av att använda en spikmatta?
Svar: Ja, en del klarar inte av smärtan som piggarna orsakar. En del kan bli illamående av spikmattans effekter. Hjärtklappning och högt blodtryck hör också till biverkningarna som kan uppstå och en del användare svimmar.

Fråga: Fungerar verkligen spikmattor?
Svar: Ja för en del fungerar spikmattorna, för andra inte. Det är individuellt. Däremot tror jag inte att det är belagt i forskningen huruvida spikmattan har effekt.

Har du andra frågor om spikmattor eller närliggande produkter så är det bara att höra av dig via kontaktformuläret som du hittar här på siten. Jag är absolut inget proffs men har en del grundläggande kunskaper om spikmattor och hjälper gärna till att besvara de frågor jag kan.